Feds sluiten de illegale $25 miljoen Bitcoin ATM business…

Het Amerikaanse ministerie van Justitie komt hard aan op een man die toegaf dat hij illegaal zo’n 15-25 miljoen dollar in contanten heeft geruild voor crypto.

In het kort

  • De Californische man Kais Mohammad zal schuldig pleiten voor het witwassen van geld via crypto.
  • Hij gaf toe dat hij van 2014 tot 2019 $15-25 miljoen heeft geruild.
  • Mohammad verrichtte persoonlijk en via Bitcoin-automaten transacties.

De man uit het ALos Angeles-gebied is door het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangeklaagd voor het bewust witwassen van geld dat op illegale wijze is verkregen via cryptocurrency en voor het onrechtmatig exploiteren van een serie Bitcoin- en crypto-automaten.

Volgens het departement zal de 36-jarige Kais Mohammad (alias „Superman29“) – die beweert $15-25 miljoen te hebben gewisseld – zich schuldig maken aan de drie aanklachten: het runnen van een niet-gelicentieerde geldtransmissie, evenals een telling van het witwassen van geld en een andere voor het niet onderhouden van een programma om het witwassen van geld te voorkomen.

Het pleidooiakkoord van Mohammad bevestigt de aanklacht van de overheid dat hij een illegale gelddienstenzaak genaamd Herocoin tussen 2014 en 2019 in werking heeft gesteld. Via Herocoin zou Mohammad klanten ontmoeten op een openbare locatie om Bitcoin te kopen en te verkopen met een commissie van maar liefst 25% voor de dienst.

Het persbericht van het bureau suggereert dat Mohammad doorgaans niet informeerde naar de herkomst van het geld dat hij kocht en verkocht, maar wel bewust geld van criminele ondernemingen witwaste, inclusief illegale activiteiten op het duistere web. Hij kocht en bediende ook 17 pinautomaten in en rond Los Angeles, waarbij hij gebruikers Bitcoin liet kopen en verkopen terwijl hij transacties kon controleren en identificeren.

Mohammad, een voormalige bankmedewerker, gaf toe dat hij zijn bedrijf opzettelijk niet registreerde bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën, laat staan dat hij het bureau waarschuwde voor verdachte transacties of dat hij een anti-witwasprogramma ontwikkelde. Hij registreerde het bedrijf uiteindelijk wel bij FinCEN nadat het agentschap hem in juli 2018 had gecontacteerd, maar hij voldeed daarna niet volledig aan de federale wetten, volgens het DOJ.

Undercover-agenten hadden in 2018 en 2019 meerdere malen contact met Mohammad en zijn geldautomaten, waaronder de aankoop van zo’n $13.500 in totaal in Bitcoin van een geldautomaattransactie die toen niet werd gemeld, zoals de wet voorschrijft.

Mohammad zou ook persoonlijk transacties hebben uitgevoerd met undercoveragenten die beweerden te werken in een „karaokebar“ waar volgens hen illegale seksuele handelingen plaatsvonden. Mohammad ging door met het uitvoeren van de transacties (waaronder één voor $16.000) en diende daarna geen transactieverslag of verdacht activiteitenverslag in.

Mohammad wordt geconfronteerd met een maximum van 30 jaar in de federale gevangenis voor de misdaden die hij heeft toegezegd schuldig te pleiten in de komende weken, en heeft contant geld, cryptocurrency en zijn geldautomaten verbeurd verklaard als onderdeel van de overeenkomst.